Το 1919 δεκάδες χιλιάδες Έλληνες Πόντιοι που κατοικούσαν στη περιοχή του Καυκάσου, συναθροίστηκαν στα δύο λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, στο Βατούμι και στο Νοβοροσίσκ, περιμένοντας την αναχώρηση για την Ελλάδα. Αυτό το ταξίδι της επιστροφής στην μητέρα Ελλάδα, δεν ήταν εύκολο και για τους περισσότερους, μακρόχρονο.

Ανάμεσα σ' αυτούς ήταν και ένα κορίτσι, η Ελισάβετ Ιωαννίδου. Ένα κορίτσι που όπως έλεγαν όλοι, τραγουδούσε όμορφα. Η γιαγιά μου.

 

Η Ελισάβετ, γεννήθηκε στο Ortaköy του Καρς, έζησε και τελείωσε τη ζωή της στο Παλαιόκαστρο Σερρών. Από τον Καύκασο όμως ως τον τελικό προορισμό της στην κεντρική Μακεδονία, πέρασε πολλά μέρη όπου

 

πολλῶν δ᾿ ἀνθρώπων ἴδεν ἄστεα καὶ νόον ἔγνω,


( Γνώρισε πολιτείες πολλές, έμαθε πολλών ανθρώπων τις βουλές )
 

όπως λέει και το προοίμιο της Οδύσσειας. Ο καλύτερος τρόπος που αποτύπωνε ένας απλός άνθρωπος, τον κόσμο και τις διαφορετικές κουλτούρες, ήταν τα τραγούδια. Έτσι ,από την ανατολική Τουρκία, ως την Ανδριανούπολη, από την ανατολική Ρωμυλία ως την Ξάνθη κι από τη Θεσσαλονίκη μέχρι τα καπνοχώραφα στα νταρνακοχώρια των Σερρών, ένα σακούλι τραγούδια ήταν οι μνήμες της και η ζωή της.

 

Ένα, ιδιαίτερα συναισθηματικά φορτισμένο ταξίδι ξεκινούν η Έλσα Μουρατίδου

και τρεις κορυφαίοι μουσικοί της σύγχρονης ευρωπαϊκής σκηνής στην αυτοσχεδιαζόμενη μουσική, ο Γιώργος Δημητριάδης (Βερολίνο), ο James Wylie (Ν. Ζηλανδία) και ο Θάνος Σταυρίδης (Θεσσαλονίκη).

Τη διαδρομή από την σημερινή Τουρκία, Βουλγαρία, Θράκη ως τη Μακεδονία και φυσικά με κυρίαρχο τον Πόντο, επιχειρούν να αναβιώσουν μουσικά, αυτοσχεδιάζοντας ηχητικές εικόνες πάνω στο ακατέργαστο διαμάντι των παραδοσιακών τραγουδιών.

Γιώρ γος Δημητριάδης

Ο Γιώργος Δημητριάδης, ντράμερ, αυτοσχεδιαστής ζει και εργάζεται από το 2006 στο Βερολίνο.Ξεκίνησε να παίζει επαγγελματικά στην Θεσσαλονίκη την δεκαετία του '90.Σπούδασε jazz drums στη Βοστώνη με τούς Bob Moses και Alan Dawson, ενώ συμμετείχε σε εργαστήρια με τους Steve Lacy, Paul Motian και Roy Haynes.


Έχει ζήσει για δώδεκα χρόνια στο Παρίσι όπου δραστηριοποιήθηκε στην τζαζ και αυτοσχεδιαστική σκηνή της πόλης.Εκεί ξεκίνησε το Trikyklo, ένα τρίο σύγχρονης τζαζ με τούς Stéphane Payen και Philippe Lemoine ενώ παράλληλα συμμετείχε σε πολυάριθμες ηχογραφήσεις και περιοδείες σε φεστιβάλ World Music ανά τον κόσμο μεταξύ άλλων με τους Minino Garay, Nedim Nalbantoglou και Mano Solo.


Το 2006 εγκαταστάθηκε στο Βερολίνο και συγκεντρώθηκε περισσότερο στην αυτοσχεδιαστική μουσική, ενώ ταυτόχρονα άρχισε να πειραματίζεται και με τα ηλεκτρονικά. Με τούς Αντώνη Ανισέγκο και Φλώρο Φλωρίδη ιδρύσανε το τρίο GRIX ενώ άλλα projects περιλαμβάνουν το τρίο GLUE με τους Tom Arthurs και Miles Perkin, FABRIC με τους Frank Paul Schubert και Mike Majkowsky, RED DAHL SEXTET με τους Alexander von Schlippenbach και Paul Danmall.

Eχει εμφανιστεί μεταξύ άλλων με τούς Sirone,Toby Delius,Matthias Bauer,Achim Kaufmann,Mark Turner, ,Tristan Honsinger,Harri Sjoestroem,Nils Ostendorf, Antonio Borghini,Michel Hatzigeorgiou,Clayton Thomas,Σάκη Παπαδημητρίου,Jan Roder,Daniel Erdmann,Matthias Mueller,Edoardo Maraffa,Julie Sassoon,Lothar Ohlmeyer,Marco Eneidi.

Θάνος Σταυρίδης

Γ εννήθηκε στο Ηράκλειο, Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη. Τελείωσε τo Τμήμα Μουσικών Σπουδών της σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με ειδίκευση στον τομέα της εθνομουσικολογίας και πτυχιακή εργασία με τίτλο: “Tο Ακορντεόν και η Τεχνική του στις Κομπανίες των Ανατολικορωμυλιωτών στην Ελλάδα”. Είναι κάτοχος διπλωμάτων Αρμονίας, Αντίστιξης και Φούγκας. Ακόμη, ασχολήθηκε (σε επίπεδο διπλώματος) με το σαξόφωνο.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του μουσικού σχήματος ΒΟΡΕΙΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ που έδρασε στη Θεσσαλονίκη για περίπου 10 χρόνια συνδυάζοντας ελεύθερα τις τεχνοτροπίες της jazz μ' ένα ιδιαίτερα εκφραστικό ηχητικό πεδίο, που απλώνεται στο σύνολο της ελληνικής-βαλκανικής παράδοσης. Αλλά και ιδρυτικό μέλος του μουσικού σχήματος Cabaret Balkan, ένα από τα πρώτα σχήματα στην Ελλάδα που ασχολήθηκε με τον βαλκανικό ήχο αναμιγμένο με τα σύγχρονα electro pop-rock μουσικά ρεύματα.

Το μουσικό σχήμα με το οποίο σήμερα δραστηριοποιείται είναι οι dRom, το οποίο πραγματεύεται μουσικές από τα Βαλκάνια, αλλά και κομμάτια απ’ το επερχόμενο προσωπικό του cd “με μια βαλίτσα όνειρα”.

Είναι ιδρυτής της χορωδίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Λαγκαδά όπου έχει τη θέση του μαέστρου από το 1999 μέχρι σήμερα.

Υπογράφει ή συνυπογράφει την ενορχήστρωση σε ένα μεγάλο αριθμό δίσκων, ενδεικτικά: «Νουριέ ιε μπόλνα λέγκναλα» με τραγούδια από τα Πομακοχώρια της ελληνικής Ροδόπης, (Πρόκειται για τον πρώτο δίσκο που κυκλοφορεί επίσημα στην ελληνική δισκογραφία με πομάκικα παραδοσιακά τραγούδια.), καθώς και ο δίσκος ακτίνας με τίτλο «Τι λέει η αλεπού» σε μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα και στίχους της Ελένης Ζιώγα.

Πλείστες και οι συμμετοχές στη δισκογραφία, κάποιες από τις οποίες είναι: Παναγιώτης Καλατζόπουλος “Πέμπτη Απόγευμα” , Δημήτρης Μπασλάμ “Η γυναίκα είναι…σκληρός άνθρωπος”, Κώστας Μαγγίνας “seven for a secret”, Βόρειοι Εταίροι “Παράδοση á jazz”, Θανάσης Παπακωνσταντίνου “Διάφανος”, Σωκράτης Μαλαμας “Το άδειο δωμάτιο”, Άλκηστις Πρωτοψάλτη & Ευανθία Ρεμπούτσικα “Για πού τραβάς ελπίδα”, Μάκης Σεβίλογλου “Άγκυρες”, “Μουσικές απ’ την Μεσόγειο”, Ποντοπόροι “Ρωμάνα”, “Βλάχικες Μελωδίες” Κάντιτσι Αλεάπτι, “Χοροί και σκοποί της Κεντροδυτικής Μακεδονίας” κ. α.

Συνεργάστηκε με αρκετούς θεατρικούς οργανισμούς παίζοντας μουσική επί σκηνής σε διάφορες παραγωγές (Κ.Θ.Β.Ε., Ούγκα Κλάρα, Θεατρ. εργαστήρι Πολυγύρου, Θεατρ. Εργαστήρι Δήμου Σταυρούπολης, Παλλάς ).

Συνεργαζόμενος με γνωστά ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής βρέθηκε πλάι τους περιοδεύοντας σε Ελλάδα και εξωτερικό : Theodosii Spassov, Σωκράτης Μάλαμας, Δημήτρης Μπάσης, Κώστας Μακεδόνας, Μελίνα Ασλανίδου, Γεράσιμος Ανδρεάτος, ΑΓΑΜΟΙ ΘΥΤΑΙ κ.α.

Είναι καθηγητής ακορντεόν από το 2010 ως και σήμερα στο ΤΕΙ Ηπείρου, Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής

James Wylie

Ο σαξοφωνίστας, κλαρινετίστας και συνθέτης James Wylie, πρόσφατα εγκατεστημένος στη
Θεσσαλονίκη, μεγάλωσε στο Wellington της Νέας Ζηλανδίας. Η σχέση του με τη μουσική ξεκίνησε στην παιδική του ηλικία, μέσα από τη κλασική παιδεία. Μετά από την πρώτη του επαφή με το πιάνο και το βιολί κατέληξε στο σαξόφωνο, μελετώντας τη jazz και αυτοσχεδιαζόμενη μουσική.

Σαν performer είναι ενεργός διεθνώς, δίνοντας παραστάσεις σε Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία, Ελλάδα, Ιταλία, Γερμανία, Καναδά, Ινδονησία και Ηνωμένες Πολιτείες. Έχει βραβευθεί με σημαντικά βραβεία και υποτροφίες από φορείς όπως οι «Aotea Performing Arts Trust» και «Woolf Fisher Trust». Με αφορμή τις βραβεύσεις αυτές συνέχισε τις σπουδές του στο New England Conservatory της Βοστώνης όπου και αποφοίτησε το 2010 με Masters of Music in Jazz Performance. Επιπλέον, έχει διδαχθεί μουσική με διεθνείς μουσικούς όπως οι Hayden Chisholm, Frank Gratkowski, Anthony Coleman, Jerry Bergonzi, Allan Chase, Dominique Eade, John McNeil, Cecil McBee, Bill McHenry, Tony Malaby και Chris Cheek.

Το 2011, ο James μετακινήθηκε στο Βερολίνο, εργαζόμενος πλέον σε συνεχή project μουσικής, χορού, θεάτρου και μουσικού θεάτρου. Έχει εμφανιστεί με τους Anthony Coleman, Gunther Schuller, Mike Majkowski, Hayden Chisholm, Max Andrzjewski, Elias Stemeseder, Sam Rivers, Wayne Shorter, Jonathan Crayford, Matthias Bauer, Jorrit Djikstra, Steve Heather, Malte Schiller’s Red Balloon, Anna Webber, Bob Moses, Cecil McBee, Russ Garcia, Frank Carlberg, ενώ έγραψε μουσική για τους Company1, της μουσικής σκηνής της Βοστώνης.

Τα μουσικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην εξερεύνηση των μικροτόνων (microtonality) και της τροπικότητας και τις εφαρμογές τους στα πνευστά όργανα. Έχει εμβαθύνει στη σπουδή των overtones και "just" συστημάτων κουρδίσματος αναπτύσσοντας μία προσωπική γλώσσα αυθόρμητης σύνθεσης στη μουσική πράξη του σαξοφώνου. Παράλληλα είναι ενεργός - εκπαιδευτικά και εκτελεστικά - στο χώρο της jazz, του αυτοσχεδιασμού, της σύγχρονης λόγιας μουσικής, καθώς δείχνει και ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις δημιουργικές προσεγγίσεις των λαϊκών παραδόσεων της Τουρκίας, της Αρμενίας, της Ελλάδας και της Κορσικής.

  • Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • Google+ - Black Circle
  • YouTube - Black Circle

contact: Elsa Mouratidou, shiloram@gmail.com

booking : Christina Kostaki, +30 6938984089, kostakich@hotmail.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now